#
5901 sayılı ”Türk VatandaÅŸlığı Kanunu” Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.
Kanuna göre, doÄŸumla kazanılan Türk vatandaÅŸlığı, soy bağı veya doÄŸum yeri esasına göre kendiliÄŸinden kazanılacak. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı evli anne ve babadan doÄŸan çocuk, Türk vatandaşı anne ve yabancı babadan evlilik dışında doÄŸan çocuk Türk vatandaşı sayılacak. Türk vatandaşı baba ve yabancı anneden evlilik dışında doÄŸan çocuk ise soy bağı kurulmasını saÄŸlayan esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaÅŸlığını kazanacak.
Türkiye’de doÄŸan, yabancı anne ve babasından dolayı doÄŸumla herhangi bir ülkenin vatandaÅŸlığını kazanamayan çocuk, doÄŸumdan itibaren Türk vatandaşı olacak. Türkiye’de bulunmuÅŸ çocuk, aksi sabit olmadıkça Türkiye’de doÄŸmuÅŸ sayılacak.
Sonradan Türk vatandaÅŸlığı, yetkili makam kararı, evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılmasıyla kazanılacak. Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen bir yabancı, kanunda belirtilen ÅŸartları taşıması halinde, yetkili makam kararıyla bu hakkı elde edebilecek. Ancak aranan ÅŸartları taşımak, vatandaÅŸlığın kazanılmasında kiÅŸiye mutlak bir hak saÄŸlamayacak. Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen yabancılarda, kendi milli kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, baÅŸvuru tarihinden geriye doÄŸru Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet etmek, Türkiye’de yerleÅŸmeye karar verdiÄŸini davranışlarıyla teyit etmek, genel saÄŸlık bakımından tehlikeli bir hastalığı bulunmamak, iyi ahlak sahibi olmak, yeteri kadar Türkçe konuÅŸabilmek, Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin geçimini saÄŸlayacak gelire veya mesleÄŸe sahip olmak, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teÅŸkil edecek bir hali bulunmamak ÅŸartları aranacak.
Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen yabancılarda, ayrıca mensup olduÄŸu devlet vatandaÅŸlığından çıkma ÅŸartı da aranabilecek. Bu takdirin kullanılmasına iliÅŸkin esasları, Bakanlar Kurulu tespit edecek.
-SANAYİ TESİSLERİ GETİRENLERE VATANDAŞLIK-
Milli güvenlik ve kamu düzenine engel oluÅŸturacak bir hali bulunmamak ÅŸartıyla İçiÅŸleri Bakanlığının teklifi, Bakanlar Kurulunun kararıyla Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren, bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olaÄŸanüstü hizmeti geçen ya da geçeceÄŸi düÅŸünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kiÅŸiler, vatandaÅŸlığa alınması zorunlu görülen ile göçmen kabul edilenler, Türk vatandaÅŸlığını kazanabilecek.
Çıkma izni alarak Türk vatandaÅŸlığını kaybedenler, ana veya babalarına baÄŸlı olarak Türk vatandaÅŸlığını kaybedenlerden kanunda belirtilen süre içinde seçme hakkını kullanmayan kiÅŸiler, milli güvenlik açısından engel oluÅŸturmayacak bir hali bulunmamak ÅŸartıyla Türk vatandaÅŸlığını, ikamet etme süresine bakılmaksızın yeniden kazanabilecek.
-YENİDEN VATANDAŞLIK-
Vatana baÄŸlılıkla baÄŸdaÅŸmayan eylemlerde bulunduÄŸu için Türk vatandaÅŸlığı kaybettirilenler Bakanlar Kurulunca, seçme hakkını kullanarak Türk vatandaÅŸlığını kaybedenler İçiÅŸleri Bakanlığı kararıyla milli güvenlik açısından engel bir halinin bulunmaması ve Türkiye’de 3 yıl ikamet etmesi ÅŸartıyla Türk vatandaÅŸlığını yeniden kazanabilecek. Türk vatandaÅŸlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, baÅŸvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 6 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek. Türkiye dışında geçirilen süreler, ikamet süreleri içinde deÄŸerlendirilecek.
Türk vatandaşıyla evlenmek, doÄŸrudan Türk vatandaÅŸlığını kazandırmayacak. Ancak bir Türk vatandaşıyla en az 3 yıldan beri evli olan ve evliliÄŸi süren yabancılar, Türk vatandaÅŸlığını kazanmak üzere baÅŸvuruda bulunabilecek. BaÅŸvuru sahiplerinde, aile birliÄŸi içinde yaÅŸama, evlilik birliÄŸiyle baÄŸdaÅŸmayacak faaliyette bulunmama, milli güvenlik ve kamu düzenine engel oluÅŸturacak bir hali bulunmama ÅŸartları aranacak. BaÅŸvurudan sonra Türk vatandaşı eÅŸin ölümü nedeniyle evliliÄŸin sona ermesi halinde, evlilik ÅŸartı aranmayacak.
-EVLAT EDİNİLEN ÇOCUÄžUN VATANDAÅžLIÄžI-
Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen yabancıların baÅŸvuru için gerekli ÅŸartları taşıyıp taşımadıkları, illerde oluÅŸturulacak vatandaÅŸlık baÅŸvuru inceleme komisyonunca tespit edilecek.
Yetkili makam kararıyla Türk vatandaÅŸlığını kazanmak isteyen yabancılardan, baÅŸvuru için gerekli ÅŸartları taşıyanların adına vatandaÅŸlık dosyası düzenlenecek, karar verilmek üzere Bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkça yapılan inceleme ve araÅŸtırma sonucunda, durumu uygun bulunanlar, Bakanlık kararıyla Türk vatandaÅŸlığını kazanabilecek.
Yetkili makam kararıyla Türk vatandaÅŸlığının kazanılması, eÅŸin vatandaÅŸlığında etkili olmayacak. Ana veya babanın Türk vatandaÅŸlığını kazandığı tarihte velayeti kendisinde bulunan çocukları, diÄŸer eÅŸin oluruyla Türk vatandaÅŸlığını kazanacak. Muvafakat verilmemesi halinde ana veya babanın meskeninin bulunduÄŸu ülkedeki hakim kararına göre iÅŸlem yapılacak.
Türk vatandaşınca evlat edinilen ergin olmayan kiÅŸi, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel oluÅŸturacak bir hali bulunmamak ÅŸartıyla Türk vatandaÅŸlığını kazanabilecek. Ana veya babalarına baÄŸlı olarak Türk vatandaÅŸlığını kaybeden çocuklar, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşı olabilecek.
Türk vatandaÅŸlığını birlikte kazanan ana ve babanın çocukları da Türk vatandaÅŸlığını elde edebilecek.
-TÜRK VATANDAÅžLIÄžININ KAYBI-
Türk vatandaÅŸlığı, yetkili makam kararı veya seçme hakkıyla kaybedilecek. Yetkili makam kararıyla Türk vatandaÅŸlığının kaybı, çıkma veya kaybettirme ya da vatandaÅŸlığın iptali ile gerçekleÅŸecek.
Türk vatandaÅŸlığından çıkmak için izin veya çıkma belgesi isteyenlere, ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmaları, yabancı bir devlet vatandaÅŸlığını kazanmaları veya kazanacağına iliÅŸkin inandırıcı belirtilerin bulunması, herhangi bir suç veya askerlik nedeniyle aranmamaları, hakkında herhangi mali ve cezai tahdit bulunmamaları ÅŸartıyla Bakanlıkça izin verilebilecek.
EÅŸlerden birinin çıkma izni alarak Türk vatandaÅŸlığını kaybetmesi, diÄŸer eÅŸin vatandaÅŸlığını etkilemeyecek. Türk vatandaÅŸlığını kaybeden ana ya da babanın talebinin bulunması ve diÄŸer eÅŸin de muvafakat etmesi halinde, çocukları da kendileriyle birlikte Türk vatandaÅŸlığını kaybedecek. Muvafakat verilmemesi halinde hakim kararına göre iÅŸlem yapılacak.
-TÜRK VATANDAÅžLIÄžINI KAYBEDENLER-
DoÄŸumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaÅŸlığını kaybedenler, milli güvenliÄŸe ve kamu düzenine iliÅŸkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik yapma yükümlülüÄŸü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eÅŸyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliÄŸe iliÅŸkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak ÅŸartıyla Türk vatandaÅŸlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam edecek.
Yabancı bir devlette Türkiye’nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmette bulunup da bu görevi bırakmaları kendilerine bildirilmesine raÄŸmen bırakmayanlar, Türkiye ile savaÅŸ halindeki bir devletin her türlü hizmetinde Bakanlar Kurulunun izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam edenler, izin almadan yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar, İçiÅŸleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaÅŸlığı kaybedecek.
Türk vatandaÅŸlığını kazanma kararı, ilgilinin yalan beyanı veya vatandaÅŸlığı kazanmaya esas teÅŸkil eden önemli konuları gizlemesi sonucunda oluÅŸmuÅŸsa bu durum, kararı veren makam tarafından iptal edilecek, karar, kiÅŸinin, Türk vatandaÅŸlığını kazanan eÅŸ ve çocuklar için de uygulanacak.
-TÜRK VATANDAÅžLIÄžINDAN AYRILABİLECEKLER-
Yasa, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde Türk vatandaÅŸlığından ayrılabilecekleri ÅŸöyle sıralıyor:
”-Ana ya da babadan dolayı soy bağı nedeniyle doÄŸumla Türk vatandaşı olanlardan, yabancı ana veya babanın vatandaÅŸlığını doÄŸumla veya sonradan kazananlar,
-Ana ya da babadan dolayı soy bağı nedeniyle Türk vatandaşı olanlardan, doÄŸum yeri esasına göre yabancı bir devlet vatandaÅŸlığını kazananlar,
-Evlat edinilme yoluyla Türk vatandaÅŸlığını kazananlar,
-DoÄŸum yeri esasına göre Türk vatandaşı oldukları halde, sonradan yabancı ana veya babasının vatandaÅŸlığını kazananlar,
-Herhangi bir ÅŸekilde Türk vatandaÅŸlığını kazanmış ana veya babaya baÄŸlı olarak Türk vatandaÅŸlığını kazananlar.”
KKTC vatandaÅŸları, Türk vatandaşı olmak istediklerini yazılı olarak beyan ettikleri takdirde Türk vatandaşı olabilecek.
-KENDİ İSTEĞİYLE VATANDAŞLIK KAZANANLAR-
İzin almadan kendi istekleriyle yabancı bir devlet vatandaÅŸlığını kazananlar, yurt dışında bulunup da muvazzaf askerlik görevini yapmak veya Türkiye’de savaÅŸ ilanı üzerine, yurt dışında bulunup da yurt savunmasına katılmak için yetkili kılınan makamlarca usulen yapılacak çaÄŸrıya, mazeretsiz 3 ay içinde uymayanlar, sevk sırasında veya kıtalarına katıldıktan sonra yurt dışına kaçıp kanuni süre içinde dönmeyenler, milli güvenlik bakımından engel oluÅŸturacak bir hali bulunmamak kaydıyla Türkiye’de ikamet etme ÅŸartı aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaÅŸlığına alınabilecek.
Silahlı kuvvetler mensupları ile askerlik görevini yapmakta olanlardan görev, izin, hava deÄŸiÅŸimi veya tedavi için yurt dışında bulunup da süresi bittiÄŸi halde mazeretsiz olarak 3 ay içinde geri dönmeyenler de bu hükümden yararlanacak. Böylece askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaÅŸlığına geçenlerin Türk vatandaÅŸlığının kaybettirilmesi uygulamasına son verilecek.
İkamet süresi, Türk soylu yabancılar için 31 Aralık 2010 tarihine kadar 2 yıl olarak uygulanacak.
Tags: Türk, Türk vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığı Kanunu, vatan
Bu Yazi Sayfaya Cuma, 12 Haziran, 2009 - 08:52 Eklendi. Yazinin Kategorisi KategorilenmemiÅŸ. Bu Konuyu ve Kategoriyi Takip etmek icin RSS Dagilimina uye olun RSS 2.0 . Both comments and pings are currently closed.
Yoruma kapali .
HAKKARİ'DE MAYINLI SALDIRI: 8 ÖLÜ
TUĞAMİRAL ERTÜRK İSTİFA ETTİ
Iftira Lise Ögrencisi kizin Canina mal oldu
ANNE KIZ İNFAZININ SIRRI ORTAYA ÇIKTI
2 saat gecikince kolundan oldu
Devlet Apo ile görüştü iddiasında 2. soru
Bozüyük'ü karıştıran tecavüz suçlaması
Atatürk tacirlerinin son numarası
Egemen Bağış muhalefete PKK sorusu
Italya'dan son bilgiler